Select by Category
 

home Home
Tips and Tricks
Grammar
test Reading
Writing
Listening
Speaking
Vocabulary Forum

 
 

Grammar top five
  Present cont.
Present simp.
Plurals
Past simple
personal pron.
 
 
Reading

TIPS VOOR LEESTEKSTEN!!!!

De volgende tips kunnen je helpen bij het maken van de volgende leestekst! Lees het goed door en bewaar het blaadje, als je weet dat lezen niet je sterkste kant is kun je het zelfs voor ieder proefwerk opnieuw doorlezen!

Vóór je gaat lezen:

  1. Kijk naar de titel van de tekst maar ook naar de inleiding, tussenkopjes, plaatjes en woorden die anders gedrukt staan (schuingedrukt of vetgedrukt bijvoorbeeld). Bedenk waar de tekst over zou kunnen gaan.
  2. Kijk naar hoe de tekst eruit ziet. Is het bijvoorbeeld een tijdschrift- of internetartikel, verhaal, gedicht, advertentie, brief, enzovoort.
  3. Bekijk de opdracht in het werkboek. Kijk goed naar wat je moet doen in deze opdracht. Dat is belangrijk voor de manier waarop je de tekst gaat lezen.

Als je gaat lezen:
Lezen kan op verschillende manieren:

  1. Skimmen: de tekst lezen om ongeveer te weten waar deze over gaat. Je leest de tekst dus niet woord voor woord. Sla onbekende woorden over, let op opvallend gedrukte stukjes, en lees de eerste zin van elke alinea.
  2. Scannen: zoeken naar bepaalde informatie, bijvoorbeeld in welk jaar iets gebeurde of hoeveel iets kost. De rest van de tekst hoef je dan niet te lezen.
  3. Intensief lezen: de hele tekst regel voor regel doorlezen.

Hoe je gaat lezen:

  1. Bij een vraag over de hele tekst moet je skimmen (er wordt bijvoorbeeld gevraagd of het verhaal zich in Amerika of in Engeland afspeelt; je zoekt naar aanwijzingen in de tekst).
  2. Bij een vraag naar bepaalde informatie moet je de hele tekst scannen tot je de informatie hebt gevonden.
  3. Bij een vraag waarbij regelnummers gegeven worden waarin je het antwoord kunt vinden moet je meestal een hele alinea lezen.
  4. Bij meerkeuzevragen staande vragen altijd op volgorde van de tekst. Lees het stuk tekst waar volgens jou het antwoord staat goed door en probeer zelf een antwoord te vinden op de vraag. Vergelijk deze dan met de keuzeantwoorden. Kies het antwoord dat het dichtst bij het antwoord ligt dat jij had badacht.

Onbekende woorden
Onbekende woorden hoef je niet direct op te zoeken. Je kunt ze vaak raden als je de hele zin goed leest. Misschien ken je een woord uit een andere taal dat erop lijkt en kun je zo de betekenis bedenken. Zoek pas woorden op in een woordenboek als je de betekenis echt moet weten voor het beantwoorden van vragen. En ook alleen als het toegestaan is natuurlijk!!

 

Go to Forum


© Copyright 2008 W. Broes .All Rights Reserved
contact us:info@iedereenkanengels.nl with questions or comments.
Website:http://www.iedereenkanengels.nl